Persoanele juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie/demolări au o serie de obligații în ceea ce privește deșeurile, obligații impuse anul trecut printr-o ordonanță de guvern.
Săptămâna trecută au fost aprobate tacit de Senat modificările făcute de OUG 68/2016 la Legea nr.211/2011 privind regimul deşeurilor, ca urmare a depășirii termenului de aprobare.
În prezent, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, unde va fi suspus dezbaterii.
Modificările aprobate deja de Senat elimină obligativitatea existenţei Planurilor Regionale de Gestionare a Deșeurilor întrucât cele opt regiuni de dezvoltare nu mai există.
De asemenea, se va reglementa posibilitatea aplicării principiului “plătește cât arunci” de către autorităţile publice locale, acolo unde acest lucru este fezabil.
OUG prevede introducerea de obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie/demolări care să ajute la îndeplinirea până în 2020 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deșeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie și desfiinţări.
Inițiatorii susțin că acest proiect instituie baza legală pentru elaborarea de reglementări care să asigure gestionarea deșeurilor provenite din construcţii și desfiinţări, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene.
De asemenea, prin modificările propuse se transpune în legislaţia naţională Directiva CE 1127/2015, potrivit expunerii de motive a Ordonanţei de Urgenţă.
Textul legii ar putea fi completat în anexa 1 cu un nou punct, punctul 91 potrivit căruia deșeurile din construcţii și amenajări sunt definite drept “deșeurile corespunzătoare codurilor de deșeuri care sunt prevăzute la capitolul 17 din Anexa la Decizia Comisiei 2014/955/UE, exclusiv deșeurile periculoase și materialele geologice naturale în conformitate cu definiţia categoriei 17 05 04.”
Proiectul de lege pentru introducerea modificărilor a fost adoptat de Senat în forma propusă de Guvern la începutul lunii februarie 2017. Iniţiativa legislativă este în dezbatere la Camera Deputaţilor aceasta fiind desemnată cameră decizională în acest caz.
Descarca si citeste Ordonanta de Guvern
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!